CIFCA - Consiliere, Informare, Consultanță, Antreprenoriat

RURAL - C.I.F.C.A. - consiliere, informare, consultanţă, antreprenoriat POSDRU/110/5.2/G/88907

Titlul programului:
Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 "Investește în oameni!"

Titlul proiectului:
RURAL - C.I.F.C.A. - consiliere, informare, consultanţă, antreprenoriat POSDRU/110/5.2/G/88907

Proiectul contribuie la promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale privind dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca.
Prioritatea o reprezinta cresterea sanselor de integrare pe piata muncii a somerilor, persoanelor inactive, persoanelor in cautarea unui loc de munca prin organizarea de programe de formare profesionala specifice mediului rural dar si prin programe de formare a viitorilor intreprinzatori care pot genera dezvoltare locala.

Proiectul prevede de asemenea dezvoltarea competentelor cheie a managerilor si angajatilor din mediul rural in vederea crearii de locuri de munca si crearea de noi oportunitati de angajare.

 

Justificarea necesităţii implementării proiectului

Luand in considerare efectele negative ale scaderii demografice continue, ale restructurarii economice si adaptarea la nevoile pietei, politica de ocupare a Romaniei vizeaza combaterea somajului si inactivitatii prin masuri de ocupare cu caracter activ, preventiv, inovativ si flexibil.

Masurile prevazute au o abordare pe tot parcursul vietii, concentrandu-se pe grupuri de persoane cu o situatie dificila pe piata muncii precum somerii, persoanele inactive, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca. La nivelul judetului Galati ponderea persoanelor din mediul rural inregistrate in cautarea unui loc de munca este de peste 62%. Persistenta ratei somajului de lunga durata reflecta capacitatea scazuta a economiei de a genera suficiente locuri de munca si rigiditatea pietei de munca locala care, in unele cazuri, nu permite corelarea cererii cu oferta de forta de munca.

Pachetele integrate de ocupare sustinute in cadrul proiectului vizeaza un impact pozitiv asupra mentalitatii persoanelor inactive, somerilor dar si a angajatorilor, in ceea ce priveste ocuparea. Mai mult, se are in vedere inlaturarea diferitelor obstacole privind accesul pe piata muncii prin furnizarea de servicii de consiliere adecvate nevoilor persoanelor din mediul rural, accesul la programe de formare, inclusiv instruire antreprenoriala.

Posibilitatile locuitorilor din mediul rural de a accede la oferta de formare profesionala sunt reduse avand in vedere costurile ridicate ale serviciilor de formare (transport, cazare) pentru veniturile mici ale populatiei rurale, accesul scazut la informare si nivelul scazut de utilizare TIC/Internet in mediul rural. Implementarea proiectului este necesara deoarece ofera o solutie concreta in sprijinul grupului tinta din zona rurala a judetului Galati, serviciile desfasurandu-se in comunitatile din mediul rural.

Caracterul inovator al proiectului este sustenabil prin cele 3 Centre suport care se vor crea in 3 localitati din Judetul Galati, unde numarul somerilor si a persoanelor in cautarea unui loc de munca este semnificativ (precum Munteni, Barcea, etc) care sa deserveasca si localitatile limitrofe.

Valoarea adaugata a proiectului consta in programul formativ integrat: informare si consiliere profesionala, formare profesionala, mediere si orientare antreprenoriala precum si consultanta dedicata persoanelor care doresc sa demareze o activitate pe cont propriu.
Programele de formare profesionala care se vor organiza vizeaza domenii non agricole precum lucrator in conservarea fructelor si legumelor, asistent personal profesionist, confectioner fier forjat, lucrator in comert, etc.
Prin organizarea seminariilor "Fii propriul tau sef" si "Idei de afaceri" proiectul incearca sa incurajeze initiativa, spiritul creativ si demararea de activitati independente. Vor fi furnizate idei de afaceri simple cu capital redus, vor fi stimulate initiativele mestesugaresti precum si accesarea de fonduri europene in vederea dezvoltarii unei afaceri.

De asemenea, proiectul prevede programe de instruire de competente cheie destinate managerilor, angajatilor din mediul rural si mestesugarilor, respectiv competente antreprenoriale, competente informatice, competente sociale si civice, securitatea muncii – curs protectia muncii.

Produsele si serviciile din mediul rural vor putea fi promovate si comercializate prin intermediul unui magazin on line creat in cadrul proiectului denumit www.produserurale.ro